Wednesday, August 17, 2011

A Walk To Remember




Well.. This title is relate to a famous movie in last years ago. Suddenly, I just remember of this movie and really really really (aksi spongebob) really want having watch it again ! Tapi where do I should do to get this movie ! Adooooi.. Nak sangat sangat tengok.



 
This is a romantic love story. Arghh, ta kesah la orang nak cakap jiwang pon ape, memang jiwang pon, soooo WHAT ? I am myself at all and one of part of myself that I am proud is because of I jiwang la. Haha..




Oke, melalut koksey plak.. Sambungg...




Sebenarnya cerita ni di adaptasikan dari sebuah novel yang bertajuk sama la. Dan cerita dari novel ni diaplikasikan daripada kehidupan sebenar penulisan asal itu sendiri iaitu, Nicholas Sparks. She gave this writing to her friends before he went to die. Cdey kan.. Y_Y




And this story diterbitkan dan ia menjadi one of the top novel la kat negara dia masa tu. If I'm not mistaken, is around 1999 kot. At that moment, saya masih lagi di sekulah rendah. Kanak-kanak riang gituuuu.. Suke ! Huhu..



Cerita ni mengisahakan Jamie ( Mandy Moore ) and Landon ( Shane West ) yang bercinta lah. Pada mulanya diorang ni tak kenal pon. Landon ni seorang yang malas study, suka bersocial dan kaki pukul la. And tak silap, father of Landon ni pon hantar ke some place and kat situ la dia jumpe dengan Jamie.



Dipendekkan cerita, Landon lama-lama berkenan sangat la kat si Jamie ni. And die pon lamarlah tuk Jamie jadik awek die. Jamie pon setuju, tapi bersyarat. Dan Landon kene ekotlah sayarat die. Barulah persetujuan antara mereka tuk jadikan pasangan kekasih ni tercapai..



 So, nak tanak.. Landon kena la ekot sebab pasaan tu nak kan. Antaranya Landon kena la pergi sambung belajar dalam bidang madical die. Semasa si Landon ni sambung study, die pon pelik la name Jamie macam agak sepi at ine time tu and finally, die dapat tahu rahsia terbesar dalam hidup Jamie that Jamie ade Leukemia.



What a truly SAD ! Sodeeey sangat tapi Landon tetap bersama Jamie setiap saat walaopon rupa Jamie da berubah, susut paras kecantikan disebabkan keadaan yang die alami. Dalam pada tu, Landon tetap melamar Jamie dan Jamie sangat terharu. Past paling giler badak punye ni, memang air mate macam sungai da ni.. Ikan pon tanak idop dalam sungai ni sebab deras sangat mengalir.. Huhu..



Diorang pon berkahwin, di church yang Jamie impikan.. Landon sedaya upaya lah menunaikan keinginan Jamie walaupun Jamie tak meminta. Huhuhu.. Sooodey betuuui..



Tapi diorang kawen tak lame, akhirnye Jamie pergi meninggalkan semua. Diakhur musim luruh, di pangkuan Landon. Part ni memang jangan cakap tentang air mate la, memang laju berbakul2 tuala da guna. Time ni da taley gune tisu berkotak2 da, sebab tisu berkotak pon da tak cukup. Lagipon, its costly oke, baek guna tuala. JIMAT. Ehhhh, melalut..


Gitu la akhit klimaks cite nie. Epilog die habis dengan Landon cakap 'our love is like the wind. We can't see it, but we can feel it'.. Huhuhuhuhuhuhuhuhu..




Cuuuukup menyayat hati. Sebab lagi satu yang cite nampak istimewa adalah sebab ia diadaptasikan dari cite sebenar. Huhu.. Its about Nicholas Sparks. Dan jalan cerita die istemewa sebab die adalah realiti. Bukan dari nukilan fantasi. ;)






Landon + Jamie = Love



No comments:

Post a Comment